ORIENTERING på lätt svenska

Målgruppen är elever på mellan- och högstadiet. Ett arbetshäfte på 28 sidor. En sammanfattning av "Coolt, Häftigt och Lärorikt!". Häftet är på lätt svenska. Speciellt anpassad för ungdomar från andra länder. Om två veckor kan vi köra igång på Markusskolan i Avesta. Den trycks i nästa vecka. Är du intresserad av den? Kontakta mig på mail: byorienteering@gmail.com

 
Kostnad 50 kr/st, inkl moms, plus frakt Pengarna går till Dalaportens OL och klubbens arbete med orientering och integration i samverkan med skolorna i Avesta.
 
Se också "gamla" nyheten nedan!

Coolt, Häftigt och Lärorikt!

Orientering är både coolt och häftigt samt inte minst mycket lärorikt. Jag vill med denna "gamla" nyhet kortfattat informera er om några saker som ni kommer att ha nytta av i er klubbverksamhet eller i idrottsämnet under 2016: 

 • Recension av boken ”Coolt, Häftigt och Lärorikt! Del 2”
 • Erbjudande från SILVA i samarbete med ”Skol-Sprinten”
 • World Orienteering Day, 11 maj 2016
 • Föreläsningar

Recension

Nedanstående recensioner av boken visar att del 2 fyller ett behov såväl i skolan som i orienteringsklubben:

”En lärarhandledning som kan inspirera både lärare och elever till att få den roligaste upplevelsen av orientering på ett enkelt sätt”.

Oskar Andrén, Projektledare “Skol-Orientering”, Värmlands Orienteringsförbund

”Sprintorientering är ett roligt och funktionellt sätt att få eleverna att förstå och tycka om orienteringen i skolan. I Göran Anderssons bok ”Coolt, Häftigt och Lärorikt! del 2”, får vi ta del av ett gediget material riktat mot högstadiet. Layouten är tydlig och inbjuder till vidare läsning. Det finns många metodiska tips till läsaren om hur man kan variera nivån på övningarna. Förutom mängder av lektionsförslag finns även idéer om hur man kan arbeta ämnesövergripande.

Det är tydliga och pedagogiska instruktioner om hur man kan göra för att få eleverna att förstå hur det fungerar med höjdkurvor. Även kompassanvändning förklaras på ett relevant sätt. Det går att lära eleverna att passa kartan med hjälp av terrängen, men har man tillgång till kompasser är det viktigt att de används på rätt sätt.

Ett spännande användningsområde som presenteras är hur vi kan använda mobiltelefonen i orienteringsundervisning. Det är något som både jag och mina elever ser fram mot att få prova!

Marie Fröjd, Idrottslärare och Ungdomsledare i Rehns BK, Bollnäs

Barns första kontakt med orienteringssporten är oftast via skolan där kunskap i orientering funnits med i läroplanen i många år. I allt för många skolor har dock brist på kunskap och bra modernt materiel gjort denna första kontakt med orientering till en negativ upplevelse. Med det nya materialet ”Coolt, Häftigt och Lärorikt!”, finns nu för första gången ett fantastiskt fint hjälpmedel för att göra orientering i skolan till en verkligt positiv upplevelse, inte minst genom att använda moderna verktyg som tilltalar dagens ungdomar. Lättlästa böcker med många praktiska tips, övningar och illustrationer gör materialet extremt lättanvänt och räcker mer än väl till skapa anpassade kursplaner för alla årskurser och kunskapsnivåer.

Lägg till lite engagemang från den lokala klubben i form av introduktion till lärarna, elektronisk stämpelteknik vid någon/några aktivitetsdagar och framför allt fräscha skol-/närområdeskartor, så blir orientering i skolan en riktig succé! Det är lätt att inse hur det påverkar rekryteringen till orienteringssporten!

Åke Larsson, Ungdomsledare i Hedströmmens OK, Skinnskatteberg

Du hittar länken till boken på

http://np.netpublicator.com/netpublication/n28825713

 

Erbjudande från SILVA i samarbete med ”Skol-Sprinten”

Samarbetet med Silva Sweden AB och Skol-Sprinten fortsätter och bilden ovan visar några utvalda produkter till mycket bra priser. Erbjudandet gäller fram till 31 mars 2016.

 

World Orienteering Day

Den 11 maj 2016 är det premiär för den första ”World Orienteering Day” och i samband med detta försöker vi också slå ett nytt ”Guinness World Record” med över 250 000 som deltar i någon form av orienteringsaktivitet. Fokus blir på aktiviteter för mellanstadiet i Skol-Sprintens anda. Men vi kommer också att skapa aktiviteter för alla åldrar såväl i skolans som i klubbens regi. Jag har fått uppdraget från Internationella Orienteringsförbundet  (IOF) att genomföra detta projekt World Wide och kommer därför att vara i kontakt med representanter från varje nationellt orienteringsförbund. I Sverige är Malin Carlsson på Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) kontaktpersonen. I början på februari kommer vi ut med mer information från IOF hur detta kommer att gå till. Till dess ber jag er tacksamt att boka in onsdagen 11 maj 2016 i er kalender och jag hoppas på ett bra samarbete mellan orienteringsklubbarna och skolorna! Kolla in www.orienteering.org

 

Föreläsningar

Under våren kommer jag att genomföra en del föreläsningar runt om i landet. I huvudsak blir det tre teman att välja på.

1/ Orienteringens Framtid! Vart är vi på väg?

2/ Projektet Skol-Sprinten

3/ Gott & Blandat. Ett antal anekdoter från mitt liv som Förbundskapten i tre olika länder.

Tips:

Vid dessa föreläsningar har jag med mig SILVAs nya produkter och om klubben eller medlemmarna handlar för mer än 15 000 kr vid detta tillfälle så bjuder jag på föreläsningen!

 

Du hittar också hela tiden information om Skol-Sprinten och World Orienteering Day på denna sida,

Bildspel "Coolt, Häftigt och Lärorikt! del 2" (År 7-9)

Många har undrat om jag även kan sätta ihop ett bildspel av lärarhandledningen i orientering för År 7-9. Det tog en stund men nu är den klar. Ni som redan har köpt boken kommer att få bildspelet som pdf via mail. Är den för stor så skickar jag den via "WeTransfer" för nedladdning. 

Här är länken till bildspelet:

http://np.netpublicator.com/netpublication/n95607934

Ordinarie pris för boken är 149 kr/st (99 kr/st vid köp av 10 st eller fler) och då ingår bildspelet. Frakt och expeditionsavgift tillkommer.
 
Vill du bara köpa bildspelet: 39 kr inkl moms.
 
Vid beställning, skicka mail till goran.andersson.rf@gmail.com
 
 

Erbjudande från SILVA i samarbete med ”Skol-Sprinten”

Samtidigt vill jag påminna om samarbetet mellan Silva Sweden AB och Skol-Sprinten fortsätter och bilden i nyheten nedan visar några utvalda produkter till mycket bra priser. Erbjudandet gäller fram till 31 mars 2016. Beställs också via goran.andersson.rf@gmail.com

 

 

Töff, Magnað og Lærdómsríkt

The final version of the translation to Icelandic is now finalised. You will find it as a "web-book" on the link as follow:

http://np.netpublicator.com/netpublication/n32355349

The next language is Russian and it will be finalised in few weeks.

Nu trycks "Coolt, Häftigt och Lärorikt! Del 2"

 

Jag är i mål!!!

Efter hårt arbete och mycket putsande i slutändan är jag klar med andra delen av Lärarhandledningen ”Coolt, Häftigt och Lärorikt! Del 2”. Boken är nu på tryckeriet och i början på nästa vecka kan den levereras till alla som önskar något uppfriskande till undervisning i skolan.

Boken är en fortsättning från Årskurs 1-6 till Årskurs 7-9. Boken har samma pedagogiska upplägg och en massa olika övningar för att lära sig att orientera genom verktyget ”orientering”. Boken innehåller både en repetition av grunderna ”att orientera” och en djupare förståelse för topografin. Dessutom avsnitt som visar hur man kan integrera orientering i andra ämnen och hur smartphone är en del av framtidens undervisning.

I nedanstående länk presenteras hela boken, som består totalt av 60 sidor. Jag tycker att det är viktigt att man som lärare och klubbledare lätt ska kunna få tillgång till information och undervisningsmateriel, som underlättar vårt arbete med barn och ungdomar. Förhoppningsvis kommer denna bok att inspirerar dig som läsare att göra orienteringen ännu mer intressant och spännande.

Beställning

Den tryckta boken kan beställas via mail till mig och följande priser gäller:

149 kr/st. För 5-9 st 129 kr/st och för mer än 10 böcker 99 kr/st. Alla priser inkl moms, exp avgift och frakt tillkommer.

Du skickar din beställning till Göran Andersson: goran.andersson.rf@gmail.com

 

Länken till ”Coolt, Häftigt och Lärorikt! Del 2”

http://np.netpublicator.com/netpublication/n28825713

 

För mer info: Göran Andersson, goran.andersson.rf@gmail.com, 070-6015326

Bilder från Micro-Orientering i Strömstad

Här kommer några bilder från Micro-Orienteringen i Strömstad. Kartor från Micro-Orienteringen finner du i boken "Coolt, Häftigt och Lärorikt! del 2", klicka på denna länken:

http://np.netpublicator.com/netpublication/n28825713

Entré

Starten

Trångt på "höjden"

Tunneln

Mörkerorientering

好酷、好棒、好学习!

The translation of "Cool, Awesome and Educational!" to Chinese Simplified is now finalised! The book is now ready for printing and it is time to promote it among the schools in China. It's almost 15 years ago when I wrote the book "Orienteering! What's that?" and now we are making a new attempt to reach out with orienteering among China's all kids. Many thanks to Lucy Lou and Wanhui Tang who have done the translation. The following link shows parts of the book:

http://np.netpublicator.com/netpublication/n50494589

If you are interested in a hard copy and be a part to promote the book, please let me know.

新奇、好玩,並且饒富教育意義!

I am happy to tell you that the Chinese (traditional) version of "Cool, Awesome and Educational!" is now finalised and ready for printing. You can also find the book as web-book on the link as follow:
 
 
The Chinese (simplified) version is very close to be finalised and during late August I hopefully have the possibility to publish the web-version of the book. And more languages are in the pipeline.
 
During autumn I will also finalise the first Swedish version of the second part of the book, where the content is more for secondary school and high school.
 
The link to current translations:
 
The link as follow you can find an English version as a power-point presentation (pdf) of the book: http://np.netpublicator.com/netpublication/n51540595

 

 

Heyecanlı, Harika ve Eğitici!

The Turkish version of "Cool, Awesome and Educational!" is now finalised and printed. If you are interested of this translation please contact the Turkish Orienteering Federation (you will find the address at www.orienteering.org).

The web-book in Turkish you will find at the link as follow:

http://np.netpublicator.com/netpublication/n36997833

 

 

 • Coolt, Häftigt och Lärorikt!

  Den perfekta boken för skolans undervisning och klubbens nybörjarverksamhet. Bildspel medföljer!
  Länken till web-boken finns längre ner på sidan.

  Ord.pris 99 kr
  Intro pris 69 kr (tom 15/4)
  Alla priser inkl moms

  Exp- och fraktavgift tillkommer.

  Beställs via:
  goran.andersson.rf@gmail.com
  070-601 53 26

 • Silva Begin

  Den perfekta kompassen för skolans undervisning och klubbens nybörjarverksamhet. Tillpassad för "Rött-till-Rött"-pedagogiken.

  Ord.pris 129 kr
  Majerbjudande, se nyheter ovan
  Alla priser inkl moms

  Exp- och fraktavgift tillkommer.

  Beställs via:
  goran.andersson.rf@gmail.com
  070-601 53 26

 • Guinness World Record

  Den perfekta aktiviteten för att göra orienteringssporten mer synlig och tillgänglig för barn och ungdomar.

  I samarbete med WOC2016 ska vi slå ett nytt rekord. Målet är att 250 000 ungdomar springer sprintorientering på 2000 platser under en och samma dag, onsdagen den 11 maj 2016.

  Anmäl intresse för din skola och/eller klubb till denna manifestation på nedanstående mail:

  goran.andersson.rf@gmail.com
  070-601 53 26

Maj-erbjudande nr 2, BEGIN

365 dagar kvar till Guinness World Record
 
Idag är det 1 år kvar till försöket att slå ett nytt Guinness World Record i orientering. Målet är att 250 000 ungdomar, på 2 000 platser runt om på skolorna i Sverige, springer en sprintorienteringsbana.
 
Med anledning av detta har vi tillsammans med Silva Sweden AB inlett ett samarbete som vi hoppas ska vara mycket attraktivt för alla orienteringsklubbar. Några utvalda produkter från Silvas sortiment kommer vi att erbjuda klubbarna och orienteringsdistrikten varje månad till kraftigt nedsatta priser (ca 60% av ordinarie pris). Vid varje order går 10% av köpensumman till Skol-Sprintens verksamhet.
 
Månadens erbjudande nr 2 är Begin-kompassen. Erbjudandet enligt bild och gäller fram till 31/5 2015.
 
Beställning via mail:
goran.andersson.rf@gmail.com (Göran Andersson)
 
 
 

More languages in pipeline!

March 21st 2015

First, a Swedish version, then an English version and now the translation is running into many more languages. Chinese, Russian and Turkish versions will soon be ready. Spanish and Romanian are next in line. And more to come!

This is completely unreal but incredibly awesome! I am very happy for this incomparable interest of the book "Cool, Awesome and Educational!". Many thanks to all of you!!!

Welcome to "by orienteering"

 

Welcome to my website "by orienteering"! Here I will post updates on what I am currently working within the “by orienteering ". I have chosen this name because I work with both the development of national and international orienteering. Here you can read about "Management by Orienteering", "Team Building by Orienteering", "International Elite Coaching Clinic", "O-Ringen Academy," "Skol-Sprinten" etc.
Hope that you will get some satisfaction from using this site. 

Bildspelet "Coolt, Häftigt och Lärorikt!" är nu klart

18 februari 2015

Många har också undrat om jag kan sätta ihop ett bildspel av lärarhandledningen i orientering. Sagt och gjort, nu är den klar. Ni som redan har köpt boken kommer att få bildspelet som pdf via mail. Är den för stor så skickar jag den via "WeTransfer". 

Här är länken till bildspelet:

http://np.netpublicator.com/netpublication/n00434386

Ordinarie pris för boken är 99 kr/st, men under februari och mars kan du köpa den för ett introduktionspris av 69 kr/st (inkl moms). Frakt och expeditionsavgift tillkommer.
 
Vill du bara köpa bildspelet: 29 kr inkl moms.
 
Vid beställning, skicka mail till goran.andersson.rf@gmail.com
 
Länken till web-boken:

Boken trycks nästa vecka!

6 februari 2015

På allmän begäran trycks boken "Coolt, Häftigt och Lärorikt!" under nästa vecka. Det har varit ett stort intresse av denna Lärarhandledning och jag hoppas att den kommer att göra stor nytta bland skolorna och inte minst i undervisningen av orientering.

Från era kommentarer har jag slipat och putsat på innehållet och layouten och nedanstående länk är "final version" för min lilla bok. Många har sagt att det är lättare, enklare och kanske till och med billigare trycka boken än att skriva ut den från nätet. 

Ordinarie pris är satt till 99 kr/st, men under februari och mars kör vi med ett intropris av 69 kr/st (inkl moms). Frakt och expeditionsavgift tillkommer.
 
Vid beställning, skicka mail till goran.andersson.rf@gmail.com
 
Länken till web-boken som den också kommer att se ut i tryck:
 

"Coolt, häftigt och lärorikt" är nu klar!!!

29 januari 2015

Äntligen är den klar! Du kan nu ladda ned "Coolt, Häftigt och Lärorikt" utan kostnad från nedanstående länkar. Om det finns intresse kommer vi eventuellt att trycka upp den svenska versionen i bokform under våren. Tacksam om ni som önskar detta skickar mig ett mail på ert intresse.

Tillsammans med Silva Sweden AB har jag tagit fram en enkel och illustrativ lärarhandledning för låg- och mellanstadiet avseende undervisning av orientering i skolan. Nedanstående länk visar den senaste versionen av kompendiet som är på 52 sidor. Senare under våren ska jag grotta ner mig i en lärarhandledning för högstadiet.

Det som gläder mig allra mest är jag har fått förfrågan om översättning till flera andra språk. Engelskan versionen är färdig och sedan står kinesiska, spanska, ryska, turkiska, serbiska och de nordiska språken på tur. Trodde aldrig på sådant stort intresse...

Den engelska versionen har jag med hjälp av Internationella Orienteringsförbundet spridit till alla medlemsländer för att användas direkt av länder med engelska som huvudspråk men också för översättning till resp lands språk.  

 

First Sprint Relay in Turkey

The Winner of the first Sprint Relay; Sweden 1 (Tove Alexandersson, Jerker Lysell, Jonas Leandersson and Lena Eliasson). Denmark second team and Sweden 2 third team.

March 11th 2014

The first "try and error" of the new WOC-format Sprint Relay was performed in the small village Kemer, 30 km south of Antalya in Turkey, during the first weekend in March. In a tight competition Sweden 1 won ahead of Denmark and Sweden 2.

This is one of two races as unofficial World Cup before the first World Championships in Italy later on during July. In the new format of Sprint Relay IOF will consider to use "touch free punching" and in Turkey EMIT Touch free system was used. The system was running perfectly without any error at all. Seven runners were DSQ due of punching wrong control or jumping over a control. As a SEA (Senior Event Adviser) for Sprint Relay I'm very happy with this part of the development of touch free punching.

I hope the race was enjoyable for all and to develop the Sprint Relay in right direction IOF want to get feedback from athletes, coaches, officials and spectators.

Please kindly spent a few moments to log on to http://bit.ly/mixedrelay and provide the IOF with your comments.

Below you will find some photos and maps from the first Sprint Relay.

Pricegiving at the Castle

January 15th 2014

Yesterday, I had the honor to receive a award from the Prince Bertil and Princess Lilian Sports Foundation. The award ceremony took place at the Royal Palace in Stockholm, with Prince Carl Philip as host. I received this award for my work on the project "Sweden-China Orienteering" which aims to, among other things, get a World Orienteering Championships to China in near future.
Read more at the links:

http://svenskdam.se/2014/01/prins-carl-philip-pa-prisutdelning/

http://www.kungahuset.se/kungafamiljen/aktuellahandelser/aktuellt2014januarimars/prinscarlphilipdeladeutstipendier.5.4ea495e313c19c119aae728.html

Elite Coaching Clinic in Hong Kong and Turkey

January 10th 2014

During four days in Hong Kong just before Christmas and a week-end in Kemer (Turkey) after Christmas I perform an Elite Coaching Clinic for national coaches from Asia (HK, China, Japan, South Korea, Taiwan, Singapore and Macou) and for coaches in Turkey. The lessons I perform about were both in classroom and outdoor and items were as follow:  

 • Strategy for success, dare to be best
 • The demands of orienteering and technical performance
 • Sprint and sprint relay, technical discussion
 • Sprint test with SportIdent and treadmill test
 • Physiological and psychological factors
 • Physical training in sprint, treadmill test
 • Personal Coaching and analysis of competition
 • Selection, planning of training camps etc