290 kommuner är Skol-Sprintens mål

Idrottsundervisningen i skolan är för de allra flesta den första kontakten med orienteringssporten. I Avesta har nu ett projekt med namnet Skol-Sprinten dragits igång:

– Ambitionen är att vi på sikt ska finnas i landets samtliga 290 kommuner, säger initiativtagaren Göran Andersson.

 

Den tidigare förbundskaptenen Göran Andersson har nu lanserat sitt projekt Skol-Sprinten. Avesta är pilotkommun, och under våren kommer det att ritas kartor över skolgården och det absoluta närområdet på samtliga elva låg- och mellanstadieskolor i kommunen: 

– På många skolor finns det kartor sedan tidigare, men de är åldersstigna. Tanken nu är att samtliga kartor ska ritas enligt gällande sprintnorm. Allt för att få enhetlighet, säger Göran Andersson samtidigt som det fyller på med nyfikna barn runt honom när det körs skolsprint på Markusskolan i centrala Avesta.

På skolgården finns en kortare slinga, med enkla kontrollpunkter. Eleverna, som kommer från årskurs ett upp till årskurs fem, är ivriga att komma igång. De får testa på den senaste tekniken med EMIT-stämpling och efter ett varv kan de omedelbart få information om vilken tid de hade runt banan. Tillsammans med Silva håller det dessutom på att utvecklas en ny kompass för skol- och nybörjarorientering.

 – Just att använda ny teknik tror jag är en nyckel. Den snabba återkopplingen med tider och om de förbättrat sig från tidigare varv är en sak som jag tror kan locka, säger Mats Lundberg i Dalaporten.

 

Nyfikna barn

Idrottsläraren Petra Lidström får under orienteringslektionen ta emot en hel del frågor av nyfikna barn:

 – Jag tycker att det finns ett stort intresse bland barnen att testa orientering. Det blir lite skattjaktskänsla. Och just det här när det kommer hit idrottsföreningar från olika idrotter uppskattas av barnen. Då får de verkligen testa på idrotten ”på riktigt”. Dessutom är det en väldigt bra resurs för mig som idrottslärare. Under hösten kommer Skol-sprinten att köras fullt ut i Avesta. Då kommer kommunens samtliga skolor att besökas, och alla elever ska få testa på sprintorientering:

 – Sedan kommer vi att köra en traditionell orienteringsträning på skolkartan på kvällen. Ambitionen är att vi ska locka dit elever från skolan för att de ska få testa på orientering i en miljö som både eleverna själva och även föräldrarna känner till, säger Lisa Silvemark, ungdomsansvarig i Dalaportens OL.

– Just det där med att fånga upp ungdomar under skolåldern är viktigt för att locka nya utövare till sporten. En undersökning visar att 49 procent av de som orienterar nu gjorde sin debut i sporten mellan sju och tolv års ålder, säger Göran Andersson.

 

Vad är syftet med Skolsprinten?

– Som sagt rekryteringen är en mycket viktig del. Det handlar om att locka ungdomar till klubbarnas ordinarie verksamhet. Genom skolan når vi alla elever, oavsett var i världen de själva eller deras föräldrar kommer ifrån. Och det ger oss också möjlighet att sprida kunskapen om orienteringen och hur kartan ska användas även i andra områden i samhället, säger Göran Andersson.

Hitta orientering

 Samtliga kartor som nu ritas över skolorna kommer att läggas ut på den nya webbplatsen hitta.orientering.se. – Det hoppas vi ska vara en stor tillgång för lärarna framöver. För just detta med uppdaterade kartor är något som är väldigt viktigt. Dessutom tillhandahåller vi en ”verktygslåda” med kartor och övningar som är gratis för skolorna, säger Göran Andersson som har stora planer med Skol-sprinten. Och han ser det kommande världsmästerskapet i Strömstad 2016 som ett givet ”lok” i detta arbete:

– Ambitionen är att vi ska finnas i landets samtliga 290 kommuner. Vi jobbar nu för att Skolsprinten ska bli en aktivitet som ligger på en dag runt om i hela landet på samma sätt som Skoljoggen. Den 11 maj 2016 siktar vi mot att sätta ett World Guinness Record med flest antal startande i en landsomfattande idrottsaktivit, det tidigare rekordet är 207 979 skolelever på 1 381 platser, säger Göran Andersson samtidigt som eleverna trängs för att ”stämpla ut” och få den utskrivna lappen med tider på respektive kontrollpassage. Efter en kort koll på papperet kommer frågan:

– Får jag springa ett varv till?

 

Artikeln skriven av Mårten Lång för Skogssport